«Люблю тебе я, рідна мово, і говорю тобою знов і знов…»

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. Прищепити любов та повагу до рідної мови, навчити нею правильно та грамотно користуватися, берегти та плекати її – ось одне із головних завдань освіти.

/Files/images/1.jpgУ школі-родині №2 приділяється велика увага популяризації рідного слова. З цією метою було створено шкільний гурток любителів поезії серед учнів 8-11 класів «Літературна кав’ярня», яким керує завідуюча бібліотекою Романюк Тетяна Василівна.

Для кожного викладача, як і для батьків, дуже важливо, щоб шлях кожної дитини був хорошим, світлим, правильним, а також творчим та плідним. Саме за допомогою палкого українського слова можна найкраще розповісти учням про добро, любов, милосердя та справедливість, патріотизм та відданість. Адже поетичні рядки - це невичерпне джерело мудрості.

Поезія нам розповість/Files/images/2.jpg

Про щастя й горе, сльози й сміх,

І хвилею піднімуться в життя

З глибин високі почуття.

І серед мрій і забуття

Порину в світ поезій я,

Це величезний світ, в якому переплівся

Журливий настрій з радістю життя.

Тому на своїх засіданнях учасники «Літературної кав’ярні» гортають сторінки поетичних творів майстрів слова України та світової літератури, але все ж особлива увага спрямована на ознайомлення з творчістю місцевих поетів, бо ще Григорій Сковорода сказав:«Пізнай свій край, себе, свій нарід, свою землю – і ти побачиш свій шлях у життя».

9 листопада - День української писемності та мови. День, коли у нашій школі проводиться багато заходів: це і турніри мовознавців, книжкові виставки та презентації, прес - експрес та виховні години, конкурс читців – декламаторів та різні цікаві уроки. Тому в рамках цього свята гурток «Літературна кав’ярня» теж долучився до проведення заходів і презентував свої виступи для учнів середньої та старшої ланки й учителів школи, на яких читалися вірші місцевих поетів про наше місто, про рідну мову, найдорожчу людину – маму та найсвітліше почуття – кохання. Також було продемонстровано перші спроби пера членів гуртка. Вони з хвилюванням та трепетом душі зачитували власні вірші, написані українською мовою, в яких щиро і «по-дорослому» висловили свої найпотаємніші мрії та почуття, бажання та сподівання, а також розкрили своє ставлення до мови та рідного краю. І як найвища нагорода за творчу працю, лунали щирі та гучні оплески присутніх, що стало хорошою підтримкою і заохоченням для тих, хто виступав, надихнуло їх на подальші спроби у написанні віршів.

Це не перше відкрите засідання, яке презентували гуртківці, хоча і створено гурток було лише у січні 2012 року. Попереду ще багато цікавих заходів та задумів.

/Files/images/3.jpg

Завідуюча бібліотекою ЗОШ №2 Романюк Т. В.

Кiлькiсть переглядiв: 388

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.